ایران کشوری پهناور با تنوع آب و هوایی چشمگیر است. از کوههای مرتفع و پوشیده از برف در شمال تا بیابانهای خشک و سوزان در جنوب، طیف وسیعی از اقلیم استان های ایران به چشم میخورند. این تنوع آب و هوایی به دلیل عوامل متعددی از جمله موقعیت جغرافیایی، ارتفاع، نزدیکی به دریا و بادها است. اقلیم های ایران نقش مهمی در تنوع زیستی، کشاورزی و فرهنگ این کشور دارند.
فلات مرکزی ایران که بخش اعظم کشور را تشکیل میدهد، نقش مهمی در شکل دهی به اقلیم های مختلف ایران دارد. ارتفاع فلات، که به طور متوسط حدود 1000 متر از سطح دریا بالاتر است، مانع از نفوذ رطوبت از دریاها به داخل کشور می شود. این امر منجر به آب و هوای خشک و نیمه خشک در فلات مرکزی شده است. در ادامه این مطلب، به انواع اقلیم های ایران اشاره میشود. شایان ذکر است که تعداد اقلیم های ایران به 4 نوع میرسد.
اقلیم چیست؟
احتمالاً این پرسش برای شما هم مطرح شده باشد که اقلیم چیست. اقلیم، به طور خلاصه، به میانگین بلندمدت شرایط آب و هوایی در یک مکان خاص اشاره دارد. این میانگینها بر اساس دادههای هواشناسی جمع آوری شده در طول دورهای طولانی، به طور معمول 30 سال، محاسبه میشوند.
عوامل موثر بر اقلیم های ایران
اقلیم نقش مهمی در تعیین الگوهای زندگی، کشاورزی، اقتصاد و فعالیتهای بشری در یک منطقه دارد. بدین ترتیب، این موضوع بسیار حائز اهمیت است که از عوامل مؤثر بر اقلیمها الخصوص اقیلم های ایران آگاهی داشته باشید.
- عرض جغرافیایی: مکان یک نقطه در کره زمین نسبت به خط استوا
- ارتفاع: بلندی یک مکان از سطح دریا
- فاصله از دریا: نزدیکی یا دوری از اقیانوسها و دریاچهها
- توپوگرافی: شکل زمین در یک منطقه
- پوشش گیاهی: نوع و تراکم پوشش گیاهی در یک منطقه
- جریانهای اقیانوسی: حرکت آب در اقیانوسها
1- اقلیم معتدل و مرطوب
اقلیم معتدل و مرطوب ایران که به عنوان «سواحل جنوبی دریای خزر» نیز شناخته میشود، نوار باریکی بین رشته کوههای البرز و دریای خزر را در شمال ایران فرا گرفته است. این نوار از آستارا در غرب تا گمیشان در شرق امتداد دارد و شامل استانهای گیلان، مازندران و گلستان میشود. در ادامه این مطلب، به ویژگیهای برجسته اقلیم معتدل و مرطوب اشاره میشود.
ویژگیهای اقلیم معتدل و مرطوب ایران
این منطقه به دلیل وجود دریای خزر و رشته کوههای البرز، از آب و هوایی معتدل و مرطوب برخوردار است. تابستانهای این اقلیم گرم و مرطوب و زمستانها خنک و مرطوب است. بارش در این منطقه به طور سالیانه بین 800 تا 2000 میلی متر است و بیشتر در پاییز و زمستان رخ میدهد. رطوبت هوا در این منطقه به خصوص در فصل تابستان به طور مداوم بالا است. به دلیل آب و هوای مرطوب و بارش فراوان، این منطقه دارای پوشش گیاهی انبوه و جنگلی است.
شهرهای مهم اقلیم معتدل و مرطوب ایران
- رشت
- ساری
- گرگان
- بابل
- آستارا
- بندر انزلی
- رامسر
گردشگری در اقلیم معتدل و مرطوب ایران
اقلیم معتدل و مرطوب ایران، نگینی سرسبز در شمال کشور، با طبیعتی بکر و دلانگیز، همواره مقصدی جذاب برای گردشگران بوده است. جنگلهای انبوه، سواحل زیبا، رودخانههای خروشان، کوههای سرسبز و ییلاقات خوش آب و هوا، تنها بخشی از جاذبههای طبیعی این منطقه است که هر ساله گردشگران داخلی و خارجی را به سوی خود جذب میکند.
مردم خونگرم و مهماننواز این دیار، با آداب و رسوم و سنن خاص خود، تجربهای منحصر به فرد را برای گردشگران رقم میزنند. چشیدن طعم لذیذ غذاهای محلی، شرکت در جشنوارهها و مراسم سنتی و آشنایی با گویشها و لهجههای محلی، از جمله تجربیات به یاد ماندنی سفر به این منطقه است.
بهترین زمان سفر به اقلیم معتدل و مرطوب ایران به سلیقه افراد بستگی دارد. اما به طور کلی، بهار و تابستان به دلیل آب و هوای مطبوع و خنک، از بهترین فصلهای سفر به این منطقه هستند. در ادامه، جاذبههای گردشگری اقلیم معتدل و مرطوب ایران اشاره میشود.
طبیعت
جنگلهای انبوه، سواحل زیبا، رودخانههای خروشان، کوههای سرسبز و ییلاقات خوش آب و هوا از جمله جاذبههای طبیعی این منطقه هستند. همینطور، استراحت در ساحل، شنا، ورزشهای آبی، شهربازی و پارک های آبی از جمله فعالیتهای گردشگری تفریحی محبوب در این منطقه هستند.
غذا
غذاهای محلی این منطقه بسیار خوشمزه و متنوع هستند و از جمله سوغات این منطقه به شمار میروند.
نقاط قوت اقلیم معتدل و مرطوب ایران
- آب و هوای مطبوع
- بارش فراوان
- پوشش گیاهی انبوه
- مناظر طبیعی زیبا
- پتانسیل بالا برای کشاورزی و گردشگری
نقاط ضعف اقلیم معتدل و مرطوب ایران
- رطوبت بالا
- خطر سیل و رانش زمین
- فرسایش خاک
2- ﺍﻗﻠﻴﻢ ﮔﺮﻡ ﻭ ﺧﺸﮏ
اقلیم گرم و خشک ایران که به عنوان «فلات مرکزی» نیز شناخته میشود، بخش اعظم کشور را شامل میشود و دربرگیرنده استانهای مرکزی، یزد، کرمان، سمنان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و بخشهایی از استانهای دیگر از جمله فارس، اصفهان، همدان، قزوین و البرز است.
ویژگیهای اقلیم گرم و خشک ایران
این منطقه به دلیل موقعیت جغرافیایی، ارتفاع و دوری از دریاها، دارای آب و هوایی گرم و خشک است. تابستان ها بسیار گرم و خشک و زمستان ها سرد و خشک هستند. بارش در این منطقه بسیار کم و نامنظم و به طور میانگین سالانه کمتر از 200 میلی متر است. همینطور، میزان رطوبت در اقلیم گرم و خشک ایران هم در سطح پایینی قرار دارد. به دلیل کمبود بارش و رطوبت، پوشش گیاهی در این منطقه بسیار کم و پراکنده است. در برخی مناطق، گیاهان شورپسند و بوتهای دیده میشود.
گردشگری در اقلیم گرم و خشک ایران
اقلیم گرم و خشک ایران، سرزمینی پهناور و کویری، با وجود شرایط سخت آب و هوایی، جاذبه های منحصر به فردی را برای گردشگران به ارمغان می آورد. کویرهای پهناور، تپه های شنی روان، آسمان صاف و پرستاره، بناهای تاریخی کهن و مردمی مهمان نواز، این منطقه را به مقصدی خاص برای سفر تبدیل کرده است. در ادامه این مطلب، به مهمترین جاذبههای گردشگری اقلیم گرم و خشک ایران اشاره میشود.
کویرها
کویر لوت، بزرگترین کویر ایران و دومین کویر بزرگ جهان، با وسعت 250 هزار کیلومتر مربع، از جمله جاذبههای اصلی این منطقه است. تپههای شنی روان، دریاچه نمک، رگههای گچی و سکوت مطلق کویر، تجربهای منحصر به فرد را برای گردشگران رقم میزند.
بناهای تاریخی
شهرهای تاریخی یزد و کاشان، با معماری کویری منحصر به فرد خود، از جمله جاذبههای مهم این منطقه است. بادگیرها، گنبدها و کوچه پس کوچههای این شهر، گویی از دل تاریخ بیرون آمدهاند. همینطور، از بناهای تاریخی اصفهان و قزوین هم که نمیتوان غافل شد.
شهرهای مهم
- یزد
- کرمان
- اصفهان
- کاشان
- شیراز
- سمنان
- قم
نقاط قوت
- جاذبههای طبیعی کویری
- آثار تاریخی و باستانی
- صنایع دستی
- پتانسیل برای گردشگری کویری
نقاط ضعف
- کمبود آب
- خشکسالی
- فرسایش خاک
- طوفانهای شن
3- اقلیم سرد و کوهستانی ایران
در شمال و غرب ایران، جایی که رشته کوههای البرز و زاگرس به آسمان میرسند، اقلیمی سرد و کوهستانی شکل گرفته که با جاذبههای طبیعی بکر و مناظر نفسگیر، هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند. سرزمین برف و یخ، با قلههای مرتفع، درههای عمیق، رودخانههای خروشان، جنگلهای انبوه و چشمههای جوشان، مقصدی ایدهآل برای علاقهمندان به طبیعتگردی، کوهنوردی، اسکی و سایر فعالیتهای زمستانی است.
اقلیم سرد و کوهستانی ایران، استانهای غربی مانند اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، کرمانشاه، لرستان، همدان و چهارمحال و بختیاری را دربر میگیرد.
وِیژگیهای اقلیم سرد و کوهستانی ایران
این منطقه به دلیل ارتفاع زیاد، دارای آب و هوایی سرد و کوهستانی است. زمستانها سرد و پر بارش و تابستانها خنک و معتدل هستند. بارش در این اقلیم به طور سالیانه بین 500 تا 1000 میلی متر است و بیشتر در زمستان و به صورت برف رخ میدهد. این منطقه دارای پوشش گیاهی متنوعی از جمله جنگلهای انبوه، مراتع سرسبز و گلهای رنگارنگ است.
جاذبه های گردشگری اقلیم سرد و کوهستانی
دشتهای سرسبز کردستان، آبشارهای خروشان لرستان و چشمههای جوشان همدان، از جمله جاذبه های طبیعی این منطقه هستند که می توانید در آنها به پیاده روی، کمپینگ، عکاسی و لذت بردن از طبیعت بپردازید. همچنین، در غرب ایران غارهای طبیعی جذاب متعددی واقع شدهاند.
نقاط قوت
- جاذبههای طبیعی بکر
- تنوع آب و هوایی
- پتانسیل برای گردشگری
- آثار تاریخی و فرهنگی
نقاط ضعف
- صعبالعبور بودن برخی مناطق
- سرمای شدید هوا در زمستان
- خطر سیل و رانش زمین
4- اقلیم گرم و مرطوب ایران
ایران، سرزمینی پهناور با تنوع آب و هوایی شگفتانگیز، میزبان اقلیمهای مختلفی از کوهستانهای سرد و صخرهای تا دشتهای گرم و خشک است. در میان این تنوع، نوار ساحلی جنوب ایران با اقلیم گرم و مرطوب خود، گویی دریچهای به سوی دنیایی حارهای میگشاید. این منطقه، با تابستانهای سوزان و مرطوب و زمستانهای معتدل، تجربهای منحصر به فرد از آب و هوا را به ساکنین و گردشگران خود ارائه میدهد.
مناطقی که تحت پوشش اقلیم گرم و مرطوب قرار دارند، شامل نوار باریک ساحلی جنوب ایران، از اروندرود در خوزستان تا خلیج گواتر در سیستان و بلوچستان و جزایر خلیج فارس است.
ویژگی های اقلیم گرم و مرطوب ایران
رطوبت هوا در تمام طول سال بالا است، به خصوص در تابستان که به 100 درصد نیز میرسد. میزان بارندگی سالانه بین 300 تا 700 میلی متر است که در فصل زمستان هم بیشتر رخ میدهد. پوشش گیاهی اقلیم گرم و مرطوب ایران شامل بسیار انبوه و جنگلی، شامل درختان نخل، نارگیل، کاج مطبق و انواع مختلف گیاهان گرمسیری است.
جاذبه های گردشگری اقلیم گرم و مرطوب ایران
سواحل گرم و مرطوب ایران، به واسطه آب و هوای خاص و طبیعت بکر، گنجینهای از جاذبههای گردشگری را در خود جای دادهاند. از سواحل شنی و مرجانی گرفته تا جنگلهای انبوه و نخلستانهای سرسبز، هر آنچه که یک گردشگر از یک سفر بهشتی انتظار دارد، در این خطه یافت میشود.
به عنوان مثال، جنگلهای حرا، این اکوسیستم منحصر به فرد و ارزشمند، در حاشیه سواحل جنوبی ایران رویش یافتهاند و زیستگاه گونههای مختلف گیاهی و جانوری هستند. گشت و گذار در میان این جنگلها با قایق، تجربهای فراموشنشدنی خواهد بود. همچنین، در ساحل و جزایر میتوان به ورزشهای آبی و سایر تفریحات مربوطه پرداخت.
شهرهای مهم
- بوشهر
- قشم
- بندر عباس
- چابهار
سخن پایانی
از کوهستانهای مرتفع و صخرهای در شمال تا دشتهای گرم و خشک در جنوب، از جنگلهای انبوه در غرب تا بیابانهای پهناور در شرق، ایران گویی موزهای از اقلیمها را در خود جای داده است. هر کدام از این اقلیمها، تاثیرات خاص خود را بر محیط زیست، پوشش گیاهی و جانوری و زندگی و فعالیتهای انسانی گذاشتهاند. تنوع اقلیمی ایران، عاملی مهم در شکلگیری تنوع زیستی، فرهنگی و تاریخی این سرزمین بوده است.
امروزه، با توجه به چالشهای جهانی مانند تغییرات آب و هوایی، خشکسالی و کمبود منابع آبی، حفاظت از اقلیم های ایران از اهمیت ویژهای برخوردار است. شناخت و درک صحیح از ویژگیهای هر کدام از این اقلیمها، گامی اساسی در جهت برنامهریزی برای استفاده پایدار از منابع طبیعی و حفظ محیط زیست خواهد بود.
سوالات متداول
1- تفاوت اقلیم و آب و هوا چیست؟
آب و هوا به شرایط جوی در یک لحظه یا یک بازه زمانی کوتاه مانند یک روز، یک هفته یا یک ماه اطلاق میشود. همینطور، پیشبینی آب و هوا به دلیل نوسانات و تغییرات سریع آن در کوتاه مدت، سختتر از پیشبینی اقلیم است که بر اساس میانگینهای بلندمدت و الگوهای پایدارتر شکل میگیرد.
2- چه نوع پوشش گیاهی در ایران وجود دارد؟
پوشش گیاهی در ایران به اقلیم آن منطقه بستگی دارد. در مناطق مرطوب، جنگلها و مراتع سرسبز وجود دارد، در حالی که در مناطق خشک، بیابانها و بوتهزارها رایج هستند.
3- چه چالشهایی با توجه به اقلیم ایران وجود دارد؟
خشکسالی، کمبود آب، فرسایش خاک و گرد و غبار از جمله چالشهایی هستند که ایران با توجه به اقلیم خود با آنها روبرو است.
4- کدام اقلیمهای چهارگانه ایران جذابیت بیشتری دارند؟
تعیین اینکه کدام اقلیم از اقلیم های چهارگانه ایران جاذبههای گردشگری بیشتری دارد، امری سلیقهای و وابسته به علایق و سلایق گردشگران است. هر کدام از این اقلیمها زیباییها و ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند که میتوانند برای گروههای مختلف از گردشگران جذاب باشند. با توجه به توضیحات بالا، شخصاً باید برای انتخاب اقلیم مد نظرتان تصمیم بگیرید.
5- منظور از تغییر اقلیم چیست؟
تغییر اقلیم، که به آن گرمایش جهانی یا دگرگونی اقلیم نیز میگویند، به افزایش میانگین دمای زمین و اقیانوسها در طول چند دهه گذشته اشاره دارد. این افزایش دما به طور عمده ناشی از افزایش گازهای گلخانهای در جو زمین است که توسط فعالیتهای بشری مانند سوزاندن سوختهای فسیلی، جنگلزدایی و کشاورزی تولید میشوند.